Manden, der overlevede sin skæbne – Harald Nielsen 1879-1957

9788799821112Munch & Lorenzen udgiver bogen om det 20. århundredes måske mest markante og kontroversielle konservative intellektuelle, litteraten Harald Nielsen. Han debuterede i begyndelsen af det 20. århundrede med en skarp konservativ kulturkritik, men endte bl.a. på grund af en tiltagende antisemitisme som en paria i dansk åndsliv.

Nina Bjørneboes bog Manden, der overlevede sin skæbne – Harald Nielsen 1879-1957 udkom første gang i 1981 og har efterhånden fået klassikerstatus, idag er den næsten ikke til at opdrive. Nu 35 år senere genudgiver vi bogen i en forbedret og stærkt udvidet udgave.

Bogen er på 448 sider, i hardback og koster 375 kr. inkl.  levering, hvis du køber den direkte gennem forlaget.

Køb her

Om bogen

Fra sin debut i 1900 til sin død i 1957 skrev forfatteren og kritikeren Harald Nielsen en stadig strøm af fremragende, ofte kontroversielle essays og afhandlinger inden for litteratur, kultur og politik.  Han er blevet kaldt radikalismens Søren Kierkegaard og nykonservatismens vækker, foruden Anti-Brandes og den rasende magister.

Selv kaldte han sig en moderne reaktionær og en Don Quijote uden illusioner. Hans polemiske vid og stejle holdninger, hans sydende lidenskab og hans mod til at forfægte kendsgerningerne over for ideologierne gør ham til en ægte ener.

*

Nina Bjørneboes anmelderroste klassiker om en af Danmarks vigtigste og mest omdiskuterede konservative intellektuelle udkom første gang i 1981. Nu genudgives den i udvidet og forbedret udgave.

**

Nina Bjørneboe (f. 1934) har beskæftiget sig med Harald Nielsens forfatterskab i over 50 år. Ud over Manden, der overlevede sin skæbne har hun kompileret og udgivet Harald Nielsens udvalgte essays. Hun er desuden forfatter til en række andre bøger.

Køb bogen

Du kan selvfølgelig også købe bogen i din velassorterede boghandel eller i netbutikker som saxo.com og lignende.

Omtale og anmeldelser

Harald Nielsen og den danske sumpfeber“, anmeldelse af Rasmus Vangshardt i Kristeligt Dagblad 15/3, 5/6 stjerner.

“En larmende relevant udgivelse til tiden om det sammensatte menneske Harald Nielsen”

“Nykonservativ helteskikkelse og kontroversiel forfatter hyldes i velskrevet biografi”, anmeldelse af Hans Hertel i Politiken 20/5, 4/6 hjerter.

“Så godt skriver Nina Bjørneboe. Man nyder hendes engagement, hendes gode iagttagelser og rappe vid”

“Manden, der gik ned”, anmeldelse af Per Stig Møller i Berlingske Tidende 10/3, 3/6 stjerner.

“Harald Nielsen var en kendsgerningernes mand. Hans styrke bestod i at bore sig ind til sagens kerne, men ofte kom han for skade også at skære kernen itu. Hans ideer udviklede sig til at blive idiosynkrasier. Han var klogere end alle andre og bortdømte alt og alle, såvel forfattere som politikere”

“Manden, der overlevede sin skæbne”, anmeldelse af Jytte Kjær Schou på Litteratursiden.dk

Bogen er et omfattende og personligt forsvar for en skarp og kontroversiel kulturpersonlighed, der virkede i første halvdel af forrige århundrede og i dag kun er kendt af få.

“Mand med egne meninger”, anmeldelse af Martin Ravn i Replique 15/4.

Manden, der overlevede sin skæbne er ikke blot i omfang, men også i intellektuel dybde og åndeligt format en stor bog. Bjørneboe har ikke blot en enorm viden om et overset kapitel i dansk åndsliv, men også en ganske usædvanlig sproglig tæft og akkuratesse. Hun skriver kort sagt et meget smukt og et meget præcist dansk.

Lektørudtalelse

“Værket giver en interessant indføring i tidens ånd fra en vinkel, der tilhører en uforfærdet kritiker.”

Død mands arv, omtale af Arne Hardis i Weekendavisen 4/3

“Bogen er medrivende, skrevet af en uforfærdet outsider uden for det litterære lav. Den ser Harald Nielsens livsdrama i lys af hans baggrund som ‘ uægte barn’, forkastet af begge forældre, opvokset med følelsen ‘ uønsket’ og udstyret med et særligt behov for at finde rod i nationalt fællesskab. Og i en ekstrem selvfølelse.”

“Det sociale selvmord blev hans skæbne”, interview med Nina Bjørneboe i Jyllands-Posten 12/3.

“…han har blivende betydning, ikke alene som litteraturkritiker, men som korrekser af de værste selvgode tendenser i vor tid”

“Litteraturforskere om Harald Nielsen-bog: Racist eller ej – vi bliver klogere af diskussionen”, artikel på Politiken.dk 20/5

“At sådan en bog udgives og anmeldes, viser, at vores litterære offentlighed virker.”